20 Μαρ 2011

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕΜΦΕ



·      ΤΕΕ:
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, στον τομέα της διεκδίκησης και της κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Αρχικά, πολλές συζητήσεις διεξάγωνται σε πολλά επίπεδα όσον αφορά την αναγνώριση του πτυχίου της σχολής μας ως δίπλωμα μηχανικού με ταυτόχρονη κατοχύρωση των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων στο ΤΕΕ. Ο σύλλογος αποφοίτων σε συνεργασία με τη σχολή λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε στο άμεσο μέλλον να κινηθεί νομικά γύρω από την υπόθεση του ΤΕΕ προσφεύγωντας στο ΣτΕ. Ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση έναντι στο ΤΕΕ, μπορεί να αποτελέσει το δυναμικό εφαλτήριο και ένα ισχυρό δεδικασμένο το οποίο θετει σε πλεονεκτική θέση τη σχολή μας έναντι του ΤΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που μας ανήκουν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΕΜΦΕ, πάντα πιστή στις αρχές, τις ιδέες και τους αγώνες της, αγώνες οι οποίοι επέφεραν την κατοχύρωση των σημερινών μας επαγγελματικών δικαιωμάτων με την υπογραφή του Προεδρικού μας Διατάγματος, καθώς και τη συμμετοχή των αποφοίτων μας στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλώνει ξεκάθαρα οτι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή που καταβάλλει η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής μας, συμμετέχοντας σε αυτήν ενεργά και αποφασιστικά από όποια σκοπιά της ζητηθεί. ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ, ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ.

·      ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ:
Βάσει κοινοτικής οδηγίας, όλα τα κτίρια που θα οικοδομούνται από τώρα και στο εξής, αλλά και όσα από τα ήδη υπάρχοντα κτίρια προβαίνουν σε βελτιώσεις ή αναπαλαιώσεις, υποχρεούνται να κατέχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Το πιστοποιητικό αυτό, το οποίο εκδίδει ειδική κατηγορία επαγγελματιών, γνωστοί ως ενεργειακοί επιθεωρητές, θα κατατάσσει τα κτίρια σε ενεργειακές στάθμες ανάλογα με την μέση τους ενεργειακή κατανάλωση, τις ανάγκες του κτιρίου σε ψύξη και θέρμανση, την συντήρηση που δέχεται στις εγκαταστάσεις του, κτλ. Είναι επομένως λογικό, οι αντικειμενικές αξίες ως ένα βαθμο να επηρρεάζονται από την παράμετρο αυτή, καθώς κτίρια τα οποία θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για θέρμανση θα είναι πιο περιζήτητα σε σχέση με τα πιο σπάταλα κτίρια.
Αυτο που κανείς ή λίγοι γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν έχει θίξει μέχρι στιγμής, είναι οτι κατα την κατάρτηση του νομοσχεδίου για την θέσπιση του σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών, εκτός από τις υπόλοιπες σχολές του πολυτεχνείου, συμπεριλήφθη και η δικιά μας. Με άλλα λόγια, στην αρχική μορφή του το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς επιθεωρητές περιελάμβανε και τους αποφοίτους της ΣΕΜΦΕ. Στη συνέχεια όμως κάτι άλλαξε. Χωρίς να γνωρίζει κανείς πως ή πότε, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε προς συζήτηση στη Βουλή, ήταν αναθεωρημένο. Και το αρχικό νομοσχέδιο με το αναθεωρημένο παρουσίαζαν μια κραυγαλέα διαφορά. Στους δικαιούχους είχαν αποκλειστεί οι διπλωματούχοι της σχολής μας. Φυσικά, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες, τόσο από τον σύλλογο των αποφοίτων, όσο και από τη διοίκηση της σχολής, αλλά με τα χρονικά περιθώρια να είναι τόσο στενά, οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν.
Το τρένο ομως, δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Το σώμα ενεργειακών επιθεωρητών είναι εξαιρετικά νεοσύστατο και με τον τρόπο που κατετέθη, ακόμα και να συμπεριλαμβάνονταν από την αρχική ρύθμιση η σχοή μας, πρακτικά θα ήταν αδύνατον να συμπεριληφθεί απόφοιτός μας, μιας και για την πρώτη “φουρνιά” απαιτείται δεκαετής μελετητική ή κατασκευαστική εμπειρία. Εχοντας ως γνόμωνα τις διεκδικήσεις αλλά και τις επιτυχίες του παρελθόντος, είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε. Μπορεί συντεχνειακά συμφέροντα να επιθυμούσαν τη σχολή μας εκτός συναγωνισμόυ, ωστόσο το γεγονός οτι αρχικά οι νομοθέτες μας ελαβαν υπ’ όψιν τους σημαίνει πως η αξία μας αναγνωρίζεται. Φυσικά, τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Στο χέρι μας όμως είναι το μαχαίρι, στο χέρι μας και το πεπόνι. Θεωρούμε οτι με συντονισμένες ενέργειες και πειστική επιχειρηματολοία, τα του Καίσαρος θα αποδωθούν εν τέλει στον Καίσαρα.

·      ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
Μία νέα κατηγορία επαγγελματιών είναι οι μελετητές περιβάλλοντος. Στα μητρώα των μελετητών εγγράφονται επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών (μηχανικοί, γεωλόγοι, φυσικοί, γεωπόνοι, γεωφυσικοί, βιολόγοι, κτλ.) με μόνη προ ϋπόθεση την συμπλήρωση τετραετίας από την λήψη του πτυχίου. Τον περασμένο Ιούλιο, μία απόφοιτος της σχολής μας από το Φυσικό Εφαρμογών  κατέθεσε την αίτηση ώστε να συμπεριληφθεί στα μητρώα μελετητών ως μελετητής περιβάλλοντος. Η αίτησή της απορρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τυμπανοκρουσίες από την αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, φέροντας ως δικαιολογίες διάφορα επιχειρήματα τα οποία δεν ευσταθούν. Για παράδειγμα, στο πόρισμα της επιτροπής αυτής αναφέρεται ότι:

“... Από τον κύκλο σπουδών της συγκεκριμένης σχολής προκύπτει ότι ο τομέας των φυσικών επιστημών αποτελεί μία μεταξύ άλλων από τις κατευθύνσεις αυτής. Συνεπώς, το συγκεκριμένο πτυχίο δεν προϋποθέτει την συνεχή και τετραετή ενασχόληση και εκπαίδευση στο τομέα της φυσικής επιστήμης όπως εν προκειμένου με τους αποφοίτους σχολών φυσικής επιστήμης."

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΕΜΦΕ οφείλει να ενημερώσει την επιτροπή αυτή ότι στην κατεύθυνση φυσικού εφαρμογών διδάσκονται 31 μαθήματα, μαζί με άλλα 6 του κορμού τα οποία σχετίζονται το αντικείμενο της φυσικής. Συνολικά δηλαδή 37 μαθήματα, πολύ κοντα στα 43 που απαιτούνται στο Φυσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ για πτυχίο, χωρίς να συνυπολογίζονται τα  υπόλοιπα μαθήματα μαθηματικών, μηχανικής, μαθηματικών και ΑΚΕΔ. Ως εκ τούτου, τα 60 μαθήματα που απαιτούνται για πτυχίο από το φυσικό εφαρμογών της σχολής μας υπερκαλύπτουν το αντικείμενο οποιουδήποτε Φυσικού Πανεπιστημιακού τμήματος της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΕΜΦΕ συστρατεύεται με τη προσπάθεια του Συλλογου Αποφοίτων της σχολής, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της.

·      ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ:
Τέλος, σημαντικό είναι και το μέτωπο που έχει ανοίξει στον τομέα των φυσικών επιστημών. Πρίν λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκε σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) το οποίο προαναγγέλει την ίδρυση ενός Ενιαίου επαγγελματικού φορέα για τους Φυσικούς επιστήμονες. Το ΠΔ αυτό καθορίζει τόσο τις σχολές των αποφοίτων οι οποίοι διατηρούν δικαίωμα εγγραφής σε αυτό, όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αυτοί κατοχυρώνουν με την εγγραφή τους στο επιμελητήριο αυτό. Ακόμα, νομιμοποιούνται να διανέμουν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στα μέλη του επιμελητηρίου με την ιδιότητα τυ Φυσικού. Όπως ήταν αναμενόμενο, Οι Φυσικοί Εφαρμογών, απόφοιτοι της σχολής μας δεν συμπεριλαμβάνονται στις ειδικότητες που δικαιούνται να εγγράφονται στο παραπάνω επιμελητήριο εφ όσον συγκροτηθεί, ασχέτως του γεγονότος οτι το συγκεκριμένο ΠΔ αποτελεί μια πιστή αντιγραφή του κατοχυρωμένου ΠΔ της σχολής μας. Ακόμα, πολλά νομικά κενά υφίστανται, καθώς το εν λόγω κείμενο αναφέρεται σε πολλά σημεία του σε φορείς και νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν υφίστανται.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΕΜΦΕ, θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της σχολής μας στις παραπάνω ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο. Προτείνουμε, σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του ΕΜΠ, να προσβάλλουμε την παραπάνω νομική κίνηση ΠΡΙΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, ώστε :
·      Με μία απλή αντιπαραβολή των ΠΔ να διαπιστωθεί η ταύτιση του αντικειμένου
·      Σε κάθε περίπτωση, να διαπιστωθούν τα κενά του κειμένου αυτού και να φανερωθούν τα νομικά τους κολλήματα, καθιστώντας την κατοχύρωσή τους απαγορευτική.

1 σχόλιο:

  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μαθαίνω, ότι η πρωτοβουλία, εμάς των μελών του Επιστημονικού Συλλόγου Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, να διεκδικήσουμε νομικά πλέον τη ένταξή μας στο ΤΕΕ βρίσκει τη θετική ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής μας. Προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αρτιότερα τη διεκδίκησή μας, θα μπορούσατε να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις της Σχολής στις οποίες αναφέρεστε, καθότι δεν έχω ενημερωθεί ακόμα για μια τέτοια κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή