18 Οκτ 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου την Τετάρτη 13/10/2010, έγινε συζήτηση γύρω από το πώς μπορούν οι διαδικασίες αυτές να γίνουν πιό ανθρώπινες και πιό συμμετοχικές. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΕΜΦΕ, ως ένας σκεπτόμενο και ενεργό σώμα του φοιτητικού συλλόγου, δε μένει απλά στις διαβουλεύσεις, αλλά έχει να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις, ωστε να μετατραπεί η γενική μας συνέλευση από πεδίο κομματικών αντιλογιών, στο μαζικό αμεσοδημοκρατικό όργανο λήψης αποφάσεων που οφείλει να είναι.

Ø ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

Η αναβάθμιση της διαδικασίας μέσα από αυτήν την αλλαγή είναι προφανής. Όλοι οι πολιτικοποιημένοι φοιτητές με πρόθεση να συμμετέχουν στις ανοιχτές συνελεύσεις χωρίς κομματικές παρωπίδες, είναι δεδομένο οτι θα συμφωνούν με προτάσεις διαφορετικών πλαισίων. Ωστόσο, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν ένα και μόνο πλαίσιο, το οποίο ενδεχομένως να περιέχει και απόψεις με τις οποίες να διαφωνούν. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια οτι η συγκεκριμένη διαδικασία θα ήταν αρκετά χρονοβώρα, αλλά το αποτέλεσμά της θα συνέθετε όλες τις απόψεις που ακούγονται στις γενικές συνελεύσεις και θα ενίσχυε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των δημοκρατικών διαδικασιών, δηλαδή αυτό της πολυφωνίας.

Ø ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 4

Το αμφιθέατρο 2 είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος για την διεξαγωγή ΓΣ. Είναι μικρό σε χωρητικότητα, έχει πολύ κακή ακουστική αναγκάζοντας τον εκάστοτε ομιλητή να φωνάζει ώστε να υπερκαλύψει όσους μιλάνε, και δημιουργείται γρήγορα αποπνικτική ατμόσφαιρα όσο οι περισσότεροι καπνίζουν. Έτσι προτείνουμε την διεξαγωγή όλων των γενικών συνελεύσεων στο αμφιθέατρο 4, το οποίο έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, καλύτερη ακουστική και προεγκατάσταση μικροφωνικής. Επιπλέον, δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί αναθεώρηση καταστατικού για να εφαρμοστεί, αλλά αρκεί μια συνεννόηση μεταξύ όσων παρατάξεων συμμετέχουν στο ΔΣ, ή προτείνουν Γενική Συνέλευση.

Ø ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι γενικές συνελεύσεις διαρκούν πολλές ώρες, είναι επειδή οι ομιλητές τοποθετούνται όσο επιθυμούν, ενώ οι ερωτήσεις μπορεί να διαρκέσουν σε πολλές περιπτώσεις όσο και οι τοποθετήσεις. Προτείνουμε λοιπόν τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου, τόσο στις τοποθετήσεις, όσο και στις ερωτήσεις, για να ολοκληρώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία αυτή, ωστε να χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός για ψήφιση προτάσεων των πλαισίων.

Ø ΕΛΛΑΤΩΣΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Πολλοί συμφοιτητές μας, όσο και άν θέλουν να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή γενικότερα προβλήματα υγείας. Η συμμετοχή λοιπόνξ στις συνελεύσεις για αυτούς είναι απαγορευτική, από τη στιγμή που στην διαδικασία αυτή οι περισσότεροι καπνίζουν. Για το λόγο αυτό και σεβόμενοι το δικαίωμα των συμφοιτητών μας να συμμετέχουν στις ΓΣ, οφείλουμε να ελαττώσουμε ή να απαγορεύσουμε το κάπνισμα εντός του χώρου διεξαγωγής τους, κάτι το οποίο θα μετατρέψει αυτόματα τις γενικές συνελεύσεις σε πιό ανθρώπινες και πιο μαζικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου